Eén rollade a.u.b.

Aanhoudend geklepper van het kattenluik maakt me nieuwsgierig. Verdedigt míjn kat zijn toegangspoort? Het is daar vaker een strijd op leven en dood. Een homp vlees steekt halverwege het luikje. Ditmaal geen rivaliserende kat, maar een rollade. Ik kijk door de ruit van de keukendeur en zie mijn zwarte kat hemel en aarde bewegen om zijn zojuist gevangen prooi naar binnen te smokkelen. Wat een gevaarte hangt er aan zijn bek; zijn tanden heeft hij in het netje gezet. Waar heeft hij die vandaan? Hopelijk niet bij mijn naaste buren waarmee ik in een onoplosbare vete leef. Ik verlos mijn kat uit zijn worsteling door de deur te openen. Trots komt hij met zijn buit naar binnen gestrompeld waarbij hij zich moeizaam in evenwicht weet te houden. Het gevaarte helt als een zinkend schip naar bakboordzijde en sleept over de vloer. Ik pak het beet; zijn tanden blijven in de touwtjes steken. Ik wrik het los en hij kijkt me ver-
ongelijkt aan.
Even later gaat de bel. De oude buurvrouw van twee huizen verder staat voor mijn neus. Volgens haar kwam míjn kat door het bovenraampje binnen, viste de sudderende rollade uit de pan, klauterde terug en klom daarna over de schutting. Dit allemaal terwijl mijn buurvrouw even van het toilet gebruik maakte, zoals ze dat plechtig zei. Voor mijn kat was het pure pech dat ze hem bij het beklimmen van de schutting betrapte.

Verschenen op de Achterpagina van NRC Handelsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s