Een hek vol poëzie


In het voorjaar van 2017 was er een expositie van foto’s en gedichten die geïnspireerd zijn op sculpturen in Oost. Het werk hing in de zeven vitrines van Kunsthek, aan het hek van het Oosterpark.

Kunsthek meldt: ‘Méland Langeveld wandelt en kijkt. Kauwt op de werkelijkheid. En schrijft. Mooie gedichten. Observaties. Een hek vol poëzie. Over kunst in het Oosterpark.’

Ik schreef zes gedichten, en liet me daarbij inspireren door deze beelden:
➤ ‘Communicatie’ (1995) van Aart Lamberts. Het beeld staat aan de noordzijde in het Oosterpark.
➤ ‘Spelende kinderen’ (1957) van Gerda Rubinstein (de zus van Renate Rubinstein). Het beeld staat op het grote veld van het Oosterpark.
➤ ‘Bolgewas’ (1969) van Paul Koning. Het beeld staat in het midden van het Oosterpark, langs het water).
➤ ‘Bokkerijder’ (1957) van Gerrit Bolhuis. Het beeld staat in het midden van het Oosterpark.
➤ ‘Monument voor De Tachtigers’ (1992) van Jan Wolkers. Het beeld staat aan de oostzijde van het Oosterpark, bij de vijver).
➤ ‘Man & schaap’ (2003) van Merijn Bolink. Het beeld staat aan de noordzijde van het Flevopark.

Zes ansichtkaarten van deze beelden, samen met de gedichten, zijn voor 5 euro te koop (per stuk zijn ze 1 euro) via Contact van deze site.
Voorbeelden ervan zijn hier te bewonderen.

Reactie van een bezoeker: ‘Toch wel erg leuk om te weten dat je je in de makers van de beelden verdiept hebt. Ik bijvoorbeeld, kijk nu met andere ogen naar de beelden en het gedicht. Heb me voorgenomen om me eens te laten inspireren door een gedicht en daar een schilderij bij te maken. Hartstikke leuk Méland, dat je werk daar hangt, een tijdelijke verrijking van de Linnaeusstraat.’

Op de website van Straatpoëzie.nl zijn de zes gedichten terug te vinden.