‘O kus mij, o omarm mij’


Dit is de titel van de cd van Jesse Dorrestijn.
Op de cd staan gedichten van Hans Lodeizen, Johan Andreas Dèr Mouw en Martinus Nijhoff, door Jesse op muziek gezet en gezongen.
Ook zingt hij de Stelling van Pythagoras, de eerste alinea van Das Schloß van Franz Kafka en speelt hij nummers van Harry Sacksioni en de Spaanse traditional Romance.
De hoes is een kunstwerk op zich, met collages van kunstenaar Arthur Mulder, en collages in het bijbehorende boekje met teksten van alle 16 gezongen gedichten.

‘O kus mij, o omarm mij’ is nog te verkrijgen, en kan voor 10 euro (ex. verzendkosten) via Contact van deze site besteld worden.

Luister naar ‘Dof violet’, een gedicht van Johan Andreas Dèr Mouw, een van de nummers op de cd.

Recensie: Jesse Dorrestijn zuigt je mee in muzikale poëziewereld
‘Ik ben alleen, wie is er om ja tegen me te zeggen? Wie is er om te helpen? Ik wil een zon maken in de nacht.’ Het klinkt als een gedicht, en dat is het ook. Jesse Dorrestijn zette “Als regen” van Hans Lodeizen op muziek. Het nummer staat op Dorrestijns eerste album “O kus mij, o omarm mij”. De cd barst van de poëtische teksten op fijne gitaarmuziek. Jesse treedt al jaren op met zijn zelfgemaakte liedjes. Die liedjes zijn veelal gebaseerd op gedichten: van de jong gestorven Hans Lodeizen, fin-de-sciècledichter Johan Andreas Dèr Mouw en de moderne Martinus Nijhoff. Enkel onder begeleiding van gitaar brengt Dorrestijn zijn composities ten gehore. De liedjes blinken uit in hun simpele vorm: de akoestische gitaarmuziek en Dorrestijns ingetogen zang creeëren een kleinschalige, intieme sfeer die het goed doet op een regenachtige herfstmiddag.

Lichtvoetigheid en melancholie
Door de pakkende melodieën kan ook de meest fervente gedichtenhater de teksten binnen de kortste keren meezingen. Dorrestijn slaat hiermee twee vliegen in één klap: hij brengt zowel zijn muziek als de twintigste-eeuwse Nederlandse poëzie aan de man. Door het ritme en de toonsoort van de gitaarbegeleiding steeds aan te passen op de tekst van de gedichten, weet Dorrestijn in elk liedje een sfeer te creëren die past bij de inhoud van het gedicht: van lichtvoetig tot melancholisch. Hierdoor komen de gedichten op ‘O kus mij, o omarm mij’ misschien wel sterker over dan ze op papier doen.

Cultureel hoogstandje
Naast Dorrestijns eigen composities staan er een aantal werken van de Nederlandse gitaarvirtuoos Hary Sacksioni op het album. In deze instrumentale nummers laat Dorrestijn blijken ook een behoorlijke meester op de gitaar te zijn. Zijn flamenco-ritmes en klassieke melodieën laten je even wegdromen naar andere oorden. De combinatie van gedichten, instrumentale nummers en zelfs de stelling van Pythagoras op muziek resulteren in een cd die met recht een veelzijdig cultureel hoogstandje genoemd kan worden. Toch wordt de plaat nooit te elitair. De nummers brengen een glimlach op je gezicht.’
Link naar recensie.