The End

Morrison
Boven de hoge stenen muur rijzen kapelletjes uit. Ze staan in rijen gegroepeerd en variëren in grootte van elkaar. Van sommige zijn de toegangsdeuren verveloos. Een deur hangt scheef naar binnen gezakt aan één scharnier. Houtwormen tieren er weelderig. Op het minuscule altaar staat een uitgebrand waxinekaarsje in een melkwit glas. In de blokken steen staan namen met data gegraveerd. De twee ijzeren kandelaren aan weerszijde van het altaartje zijn door roest aangetast. De kapelletjes staan dicht op elkaar. Er is hooguit een halve meter tussengelegen. Daarachter bevinden zich vele andere. Hier en daar zijn gaten in het patroon geslagen. De kapelletjes zijn geruimd en afgebroken. Roodbruin en mosgroen marmer glimt in de felle zon en siert de vrijgekomen ruimtes.
Een foto in een zilverkleurig lijstje van een vrouw met ravenzwarte haren, donkerbruine ogen en felrood gestifte lippen. Fotomodel. Slechts zevenentwintig jaar oud. Een verse bos rode rozen in een chroom getinte kelk ter hoogte van haar hart geplaatst.
Via Avenue de la Chapelle loopt hij over de kinderhoofdjes schuin omhoog en slaat een zijpaadje in dat via een uitgesleten stenen trap steil naar boven leidt. Links liggen Molière en La Fontaine naast elkaar. Hun in stenen vervatte lichamen zijn door vier pilaren geschraagd, de inscripties in Latijn gesteld.
Hij is opzoek naar het graf van Jim Morrison. Die is hier in de zomer van 1971 op Père Lachaise begraven. Opnieuw beklimt hij een in steen uitgehouwen trap. ‘We still love you Jim’, staat er in een kei gekrast. Bovenaan hoort hij stemmen. Daar moet volgens zijn plattegrond Morrison liggen. Achter een grafkapelletje ziet hij een vijftal politieagenten druk staan praten. Hij durft niet direct op hen af te stappen en loopt even verderop tussen de grafhuisjes door. Onuitwisbare graffiti markeert de grenzeloze adoratie voor Jim Morrison. ‘Is this the end beautiful friend?’ en ‘Break on through to the other side’. Ondanks de sporen kan hij de grafsteen niet vinden. De agenten zijn op één na verdwenen. Dan stuit hij plots op het graf. Het valt nagenoeg niet op. Een sobere steen met daarop in reliëfletters:

JAMES DOUGLAS MORRISON
1943 – 1971

Daaronder een Griekse tekst. Op het rechthoekige blok steen liggen enkele verwelkte rozen waarvan de stelen in aluminiumfolie zijn gewikkeld. Twee begonia’s in bruin plastic potjes.
De radio staat hard aan. Radio Noordzee draait White Rabbit van Jefferson Airplane. Een zware mannenstem onderbreekt de song.
‘We krijgen zojuist het bericht binnen dat…,’ zijn stem slaat over, ‘… dat Jim Morrison overleden is.’ De luidspreker ruist. Gekraak van een naald die ruw op de plaat wordt gezet. De eerste tonen van de The End klinken door.
Hij zit aan tafel. Zijn lichaam beeft. Voor hem ligt een vel papier met een aanzet tot een gedicht. Tussen de oranje geverfde balken van het dak hangen posters. De PSP-affiche met koe en naakte vrouw, een afbeelding van Che Guevara, een uitvergrote foto van de acrobaten van de elpeehoes Strange Days.
Jim dood. Verdomme dat kan toch niet waar zijn? Hij probeert een joint te draaien, maar zijn handen trillen te veel. Op tafel staat een verwelkte bos rozen. Hij kijkt door het zolderraam naar buiten. De regen slaat in vlagen tegen de ruit. Hij wil weg, heel ver weg. Niet langer hier zijn. Verdomme Jim, wat heb je ons geflikt. Een droom bruut afgebroken als een bloem uit de grond gerukt.
De radiostem duikt opnieuw op en verhaalt van nogal onsamenhangende gebeurtenissen als in badkuip verdronken, overdosis drugs, hartspierinfarct.
‘This is the end beautiful friend. This is the end my only friend the end. It hearts to set you free but you never follow me. The end of laughter and soft lies…,’ dringt moeizaam tot mij door. Langzaam glijdt de rauwe stem van Morrison met mij heen.
‘…The end of nights we try to die. This is the end…’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.