Ontwrichte communicatie

Sculpturen

Communicatie1

In de serie Sculpturen van Oost de beeldengroep ‘Communicatie’ van Aart Lamberts. Het staat in het Oosterpark, en is daar op 6 november 2009 onthuld.

Met de beeldengroep ‘Communicatie’ brengt Lamberts het belang van de dialoog tussen verschillende bevolkingsgroepen tot uitdrukking. Afhankelijk van de kijkrichting lijkt het net of een van de drie personen met wijzende vinger de anderen toespreekt.
De beeldengroep is in het noordelijke deel van het Oosterpark in 2009 geplaatst, maar is al veertien jaar eerder gemaakt. Het staat vanaf 1995 in het Beeldenpark Drechtoevers in Papendrecht. Eenzelfde beeld staat onder de titel ‘Ontmoeting’ ook in de Middelveldsche Akerpolder (een woonwijk uit de jaren negentig van de vorige eeuw in Amsterdam-Nieuwwest).
Lamberts geeft in 2009 voor onbepaalde tijd ‘Communicatie’ aan de stad Amsterdam in bruikleen. Hij bepaalt zelf de plek in het Oosterpark. De gemeente zorgt voor het voetstuk, en voor de verzekering van het kunstwerk.

Innerlijke gerichtheid
Zijn werk wordt door kenners omschreven als ‘krachtig, elementair en met een grote innerlijke spiritualiteit’. Zijn beelden, menselijk symbolisch geladen gestalten met titels als ‘Ontmoeting’, ‘Dialoog’ en ‘Communicatie’ kunnen met hun innerlijke gerichtheid naar zijn eigen zeggen als gedichten gelezen worden.

Lamberts heeft als beeldhouwer een vooraanstaande plaats verworven in de hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst.

Communicatie2

Met het hoedje krijgt het direct een andere uitstraling

Lamberts (1947-2015) groeit op in de Eerste Boerhavestraat in de Oosterparkbuurt. Van 1967 tot 1973 studeert hij bij Piet Esser beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij krijgt de Willem Uriotprijs voor jonge kunstenaars in 1969, 1971 en 1972 uitgereikt. In 1973 is hij genomineerd voor de Prix de Rome.
Na zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam hanteert Lamberts een monumentale stijl, maar onder eigen voorwaarden en met een eigen signatuur.
Zijn bronzen figuratieven uit de jaren zeventig en tachtig blijven actueel en zijn latere verbeelding van communicatie, van ontmoeting of van verwachting bouwen daarop voort, maar telkens geconcentreerder, krachtiger en tot de essentie teruggebracht.
Zijn werk bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Singer Museum in Laren en het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt, Duitsland.

Zijn atelier had hij aan de Wibautstraat. Nog geen jaar geleden is hij overleden. Hij is op de De Nieuwe Ooster begraven.

Het volgende gedicht is van mijn hand, ik schreef het onlangs, en het heeft de beeldengroep als uitgangspunt.

ONTWRICHT

Dag van glas
breekt zomaar aan
blinkt en glimt
voelt ijzig aan

een morgen waarin
geen enkel woord rijdt
klooft wakken in de tijd

wit duister pareert
tot aan de horizon,
vandaag is de dag
van zijn woord bestolen

geweld is waanzin
van onttoverde tijd,
dichtgetimmerd de dialoog

grauw de sneeuw die
het aangezicht dekt
verstard staan jullie erbij

sta op, kijk elkaar
recht in de ogen aan

praat met elkaar
vind een uitweg

uit deze ontwrichte tijd.

Singer-songwriter Jesse Dorrestijn heeft dit gedicht op muziek gezet. Het is hier te beluisteren.

Verschenen in ‘Dwars door de Buurt’, nummer 184, 19 februari 2016
en Oost-online.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.