Bush’s nieuwe oorlog

MGM

Nog geen drie maanden na de aanslag op de Twin Towers (11 september 2001) loop ik over de boulevard van Venice Beach, Los Angeles. Tussen kraampjes met allerlei souvenirs, sieraden, nieuw age-spulletjes en andere hebbedingetjes, en de Aziatische masseurs die massages aanbieden, staat een oud televisietoestel. Het staat op een tafeltje en er gaapt een gat in waar ooit de beeldbuis zat. Voor de televisie hangt een bakje met opschrift: ‘It activates by $1’. Achter het toestel staat een wat oudere man met lang sliertig haar en een slonzige baard.
Een moeder geeft haar dochtertje een dollarbiljet en hij steekt zijn hoofd door het toestel en geeft het meisje aanwijzingen waar ze het geld in moet stoppen. Dan trekt hij een doek als schermvulling omlaag. Het is met het logo van MGM Pictures beschilderd, met een gat in het midden waar hij een speelgoed leeuw al brullend doorheen steekt. Daarna start hij ‘de film’ op. Dat doet hij door het aanleggen van een zandhoopje waar hij twee gewapende soldaatjes op zet. Tijdens hun missie raken ze in een zandstorm terecht en in noodweer waarbij hij de figuurtjes met een waterpistool bespuit. Al snel is het tijd voor de commercial en na de ‘break’ komt hij met een als moslim uitgedoste pop met baard op de proppen. Zou dit Osama bin Laden zijn? Een nogal beladen onderwerp hier in de States. Tijdens Halloween was het officieel verboden als de meest gezochte terrorist verkleed te gaan en ‘sick jokes’ vang ik hier niet over hem op.
Ja het is hem, het is Bin Laden die te grazen wordt genomen. De soldaatjes binden Osama achter een jeep en de commentator meldt dat ze hem met een vaartje van zo’n zevenenveertig miles door de woestijn slepen. ‘Dat is wat we met deze mother-tuut-tuut-tuut doen.’
Het gezicht van de moeder van het dochtertje trekt bleek weg. Ze pakt haar dochtertje beet en sleept haar mee.
De voorstelling prikkelt mijn nieuwsgierigheid meer en meer. Enkele seconden later vliegt het hoofd van het lijf en valt het doek. Voor slechts één dollar laat hij ons zien wat Bush al weken lang zo graag zou willen doen met zíjn vijand in zíjn nieuwe oorlog.

Los Angeles, december 2001.

Verschenen in Metro, 24 augustus 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.