Roos: handhaver van het Oosterpark

Buurtblaffer | Anna ten Bruggencate

Roos-1
Naam: Roos
Ras: Briard
Leeftijd: 5 jaar

Stadshond
Roos is een Briard, een Frans, intelligent hondenras dat oorspronkelijk gebruikt werd voor het hoeden en begeleiden van schaapskuddes. Dit soort honden zie je niet vaak in de stad, maar Roos voelt zich duidelijk overal op haar gemak. In Bar East of Eden aan de Linnaeusstraat, waar vanwege het slechte weer de kennismaking met baas en hond plaatsvindt, ligt ze heel rustig en houdt alles in de gaten. ‘Dat is typisch een kenmerk van de Briard,’ vertelt Méland. ‘Binnen zijn ze heel rustig, maar buiten zijn het echte werkhonden. Ik kan bijvoorbeeld heel goed door de stad lopen met Roos aan de voet. Ik heb haar zelden aan de riem.’ Dat wordt naar Mélands mening slecht begrepen door de gemeentelijke handhavers die eigenaren van een loslopende hond op de bon slingeren. Hij heeft dan ook niet zo’n goede relatie met ze. ‘Er is zoveel controle in het Oosterpark waar Roos en ik dagelijks komen. En het kan zo leuk zijn voor honden-
bezitters. De hondenbezitters die van het Oosterpark gebruik maken, vormen een leuke en hechte groep, waaruit ook vriendschappen zijn ontstaan,’ licht Méland toe.

Sociaal
‘Ik vind het opvallend hoe een hond je dingen leert. Zoals het kennismaken met andere mensen. De hond kiest de mensen uit: namelijk hun hond. En de baasjes gaan dan met elkaar praten.’ Roos komt uit een nest bij mensen met jonge kinderen die veel aandacht gaven aan de puppy’s. ‘Roos is daarom heel goed met kinderen. Als ze kinderstemmen hoort dan wil ze er altijd naartoe.’

Parkblaffer
Zoals kenmerkend voor het ras, heeft ook Roos een mooie langharige vacht. Van haar hoofd is vooral een stevige zwarte neus te zien en tussen de haren gluren een paar glinsterende kijkers. ‘Mensen maken vaak van die flauwe opmerkingen, zoals “moet-ie niet naar de kapper” of “ziet ze wel wat?” Maar Roos ziet al op grote afstand een kat of een konijn, en sjeest er dan achteraan. Het hoeden zit bij haar meer in het achter dit kleine grut aanjagen,’ zegt Méland lachend.
De oorspronkelijke functie van herdershond komt bij Roos bovendrijven wanneer ze bijvoorbeeld met een groep honden in het park is. ‘Ze wordt nu de Buurtblaffer van Dwars, maar ze is al de Parkblaffer. Roos is een hele zelfstandige hond en kan goed voor zichzelf opkomen. Ze wil graag de roedel hoeden; de regels handhaven. Wat dat betreft,’ lacht Méland, ‘houdt Roos me misschien een spiegel voor!’

Dit interview is eerder verschenen in ‘Dwars door de buurt’, 28 april 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.